Posts

Showing posts from May, 2010

Erti sebuah Pengorbanan

Terasa makin rajin lak mengupdate blog. Walaupun takde yang membaca, nak type gak. Tengah free nih , duk umah takde keje baek type something untuk peringatan bersama. Tajuk pengorbanan (At-taddhiyah) yang dapat dalam kelas lastweek.

Katakanlah, "Jika bapa-bapamu, anak-anakmu, saudara-saudaramu, isteri-isterimu, keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perdagangan yang kamu khuatirkan kerugiannya dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai,lebih kamu cintai dari pada Allah dan RasulNya serta berjihad di jalanNya, maka tunggulah sampai Allah memberikan keputusanNya." Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang fasik. (At-Taubah:24)

Ayat ni sedikit sebanyak terkesan di hati. Kalau main archery tu, macam ada anak panah yg di aim kat kite pastu ...sap!...trus menusuk ke lubuk hati. Bukan satu je anak panah tu, bertalu-talu pula tu. Asyik terkena je. Kalau dengar nasihat or penyampaian dari orang lain pun same, musti kenalah panahan tu. Selalunya kalau pergi majlis ilmu r…

Masih Sama..

Semalam, pergi Career Fair di PWTC.. tak sangka lak jauh nak kena berjalan dari stesen putra ke lokasi yg di tuju. Penat berjalan. Akhirnya sampai gak. Lepas dah drop sume resume plan nak pergi KLCC plak nak tengok iTEX, exhibition, jalan lagi..

Terasa memang penat semalam. Kaki pun da tak larat nk berjalan. Dah lama tak jalan sejauh nih. Apetah lagi berjogging. Terasa da lama tak bersenam. Stamina tak cukup kuat. Perlukan lebih senaman.. :]

Orang2 kt booth Career Fair tu ramai yg tersenyum manis, orang HR mmg pandai ambil hati, mesra kata2nya. Nak tarik orang la katakan. Tapi ada gak yg mcm malas nak layan. Penat agaknya. Takpela. Dimaafkan :p

Kalau di hitung2 balik, lama da tak naik LRT. Tapi keadaannya sama je seperti dulu. Tetap padat dengan orang tapi kemudahannya da sedikit bertukar, star da mcm rupe komuter lak. putra masih maintain cume renovate tuk stesen msjd jamek da siap rupanya, sesat jap.. manela nak tahu..(org KL yg ketinggalan zaman )

Lama sebenarnya tak keluar ke KL nih. …

Bahagiakan dirimu

Salam..
Terasa susah gak nak tulis blog ni rupanya. Mcm tak sesuai ngn karakter diri saya. Bukan tak ingin berkongsi pape cume tgn ni cam berat je nak menaip sesuatu. Entah, malu kut. Pelik. Tapi takpe, kalo benda itu baik, lebih baik share ngan sume. Jadi, hari ini saya tergerak untuk berkongsi sesuatu wpun ade yg dah tahu..

alkisah, satu hari, kluar ngn kwn2, jenguk jap kdai buku ni..tgh duk asyik belek2 buku, baca cover blkg buku,tetiba mata cam melekat kat satu buku entitled "Jgn bersedih, jadilah wanita yg plg bahagia" by Dr. 'Aidh Bin 'Abdullah Al-Qarni. mulala tertanya2, bahagiakah saya?

Buku ni byk menyelitkan ayat2 quran, hadis and kata2 mutiara yg menaikkan semangat.
jadi nak sharelah sedikit sbnyk isi yg terkandung dlm buku nih yg menarik mata dan menyentuh hati saya. =)

Mutiara kata

"Seseorg yg berwawasan luas akan sedar bahawa dirinya sebahagian dari alam yang sangat luas. Dia juga sedar bahawa dirinya pasti akan beroleh penyakit, musibah, kesedihan dan j…