Posts

Showing posts from February, 2011

Siaran tergendala

Sejuk malam nih eh? Mungkin kerana penangan hujan petang tadi. Hembusan angin malam nih lain sket, membuatkan otak nih ligat tentang sesuatu. Entahlah. Sesuatu yang mungkin terjadi. Nothing is impossible kan di dunia nih, jadinya sometimes we need to expect the unexpected. Supaya diri lebih tabah terima hakikat. *Apa yang nak diceritakan sebenarnya nih?*

"Adik-adik!"  Ustaz mencuri perhatian.
"Na'am!" Sahut anak-anak kecil itu.

Adik-adik dan Al-Quran di tv9. Tak rajin pun tengok, remote ditangan 'tertekan'. Heh. Menarik juga pendekatan yang digunakan, kreatif. Suka. :) Cuma petang tadi hujan, siaran ada gangguan sket, biasalah Astro time hujan memang mengecewakan. Piring Astro kan sensitipp. Kalau hujan je, siaran takde. Burung bertenggek sket, siaran tergendala. Itulah, kadang-kadang diri pun sama, ibarat piring Astro.Time panas terik je siaran available, clear abes. Redup mendung sket, dah hilang siaran.

Kontra abes dengan kawan-kawan disekeliling, me…

Hitam Putih Kelabu

Image
"...(Maka bersabarlah) kerana mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak."  [An-Nisa: 19]




Dibius rasa

"Saya nak jadi doktor."
Itu yang akan saya jawab time sekolah dulu kalau ada yang tanya, 
"Dah besar nakjadiapa?"


*mood : Bila waktu telah berakhir (klik)


/****************************************************/

15 Febuari 2011, Selasa (Maulidur Rasul)


Hari tu balik macam biasa. Tanpa penumpang. Guna jalan yang sama tapi ada satu perasaan berbeza. Ketika memandu dengan mata separa sedar tu (mengantuk), dengan bantuan pantulan cermin tertangkap cahaya silauan kelibat van dibelakang. Boleh dikatakan sepanjang perjalanan van ni mengekori dari belakang. Drive hari tu takdelah laju sangat, takdela perlahan sangat (iyela da ngantuk). Tapi van tu tak potong ke, tukar lane ke. Seram lak jadinya. Tapi buat biasa jelah walaupun dalam hati ada"rasa" sket. Sehingga sampai satu lencongan barulah van tu tukar lane dan memotong. Ketika dia nak memotong tu, ketika dia lalu kat sebelah tu, makin seram lak rasa, menyirap. Itulah first time jumpa van jenazah kat highway tu.




20 Febru…

Hati-hati

Image
Hati ke hati.
Memberi dengan hati yang menerima juga adalah hati.
Marah, Tegur, Herdik dengan sesuka hati yang menerima akanterasa, terkilansepenuh hati.
Mendidik dengan seikhlas hati yang menerimanya akan tersentuh, terusik dihati.

Yang sebenarnya melihat, mendengar bukan mata dan telinga. 



hati.<3.hati.
Baca dengan hati.

Domino?

Image
Virusmenular di TimurTengah. Awal 2011 mencoret sejarah.

Diam selama ini tak bermakna setuju.

Lagu

Image
Genrehatiku. Adakalanyaberdetak rancak ala-ala lagurock, ada ketikanya bak mengikut rentak iramahip hop,pernah jugatenang mengalun melodi indahjazz, kadang-kadang perlahanberkeroncongnostalgia lama, dan sejenak berbisik getaran alunanakustik.


.sedih.marah.geram.kecewa.pasrah.tertekan.<

Buenos días!

Image
"bila berlari biarlah ikut strategi Jangan ikut hati, ikut hati nanti mati Biarlah terlambat aturjalan cermat Pelan-pelan kayuh jgn sampai otak penat Sentiasa bawa diri hati-hati hari-hari beri erti pada diri Jangan berhenti kejar mimpisenyumandiberi tanpa semua benci menghantui hati Bersyukurlah! masih lagi bernyawa"