Posts

Showing posts from March, 2011

buoYancY

Image


 “In order to translate a sentence from English
into French two things are necessary. First, we mustunderstand thoroughly the English sentence. Second, we must befamiliar with the forms of expression peculiar to the French language. The situation is very similar when we attempt to express in mathematical symbols a condition proposed in words. First, we must understand thoroughly the condition. Second, we must be familiar with the forms of mathematical expression.”
“How to Solve It” (Polya, 1945):
Reference:Stephen C. Cowin, Stephen B.Doty (2007),Tissue Mechanics, Springer.


makan, minum, tidur journal...
ibadah juga kan?
ske lihat pokok ijau ngn langit biru dlm "waktu-waktu" cmnih..


kat PJ lagi..


+tambahan+ : Air pressure + gravity : buoyancy?

stastus: serious, hampir kronik.

Assalamualaikum Cikgu!

Image
Jauh sudah kakiku melangkah rupanya. Dari merangkak, berjalan, sekarang dah boleh berlari laju. Dari mengenal abc, sekarang dah boleh mengeja, membaca, menulis. Dari mengenal alif ba ta, sekarang dah boleh membaca, menghafal, tadabbur. Dari mengenal 123, sekarang dah boleh mengira, mencongak. Dan dari belajar juga, aku boleh mengajar.
Tapi kini bila aku jenguk kembali, Dia masih disitu, Sama seperti dahulu, Mendidik, mengajar, memberi ilmu, Tanpa jemu, Walaupun telah lanjut usiamu..
Terima kasih CIKGU! :)
CIKGU = Cikgu, Ustaz, Ustazah, Teacher, Sir, Madam, Miss, Sis, Bro, Dr, Prof....

Tahniah pada yang cemerlang.
Bagi yang bersedih, takpe.
Percayalah, SPM bukan segalanya.
Hidup ini masih jauh lagi perjalanannya. :))
Appreciate it while it last!
Gunakan dengan sebaiknya.


Tercuit kenangan;
Ketika adik seronok bercerita mengenai cikgu dia sekarang yang merupakan cikgu aku yang dulu.
Ketika lalu depan cenfos (eh, camni ke eja dia?) or formerly known as mciium tengah hari tadi.
Ketika sempat singgah sebe…

21/3 Nowruz

Image

 Nowruz : 'Now'= new, ruz = 'day'
Today, 21st March2011. Nowruz : It's Iranian's New Year!
Mula-mula tak faham kenapa ada tahun baru tuk Iran, ingatkan Independence day la kut tapi salah rupanya. Sebab tahun baru Malaysia kira Merdeka Day la kan.
If Malaysian ikut kalendar Islam, Gregorian, Cina....
Tapi Iranian ada kalendar dia sendiri rupanya (quick search-wikipedia)
Kalendar mengikut vernal equinox; 'ver'=spring dimana ianya bermula dari musim bunga (spring).

Cuba memahami classmates. :)) Saudara seislam kita. Taaruf jom! "Tak kenal maka tak cinta, dah kenal ingat sentiasa."ayat BTN camp dulu
and selasa NO class sempena Nowruz hari ini.
ps: Cukup bagi aku musim hujan dan panas tanpa luruh dan sejuk. :) Alhamdulilah.

Berjaya dan gagal

"Ingatlah bahawa kegagalan seseorang manusia itu bukanlah kerana ketidakupayaannyauntuk berjaya tetapi dia gagal dalam memahami kemampuannya untuk berjaya."
Simbolik di sebalik 'study', Majalah cahaya, Ogos-Julai 2008 de kat sini, untuk bacaan awam agaknya. 
Masa, umur, harta, keluarga bukan alasan untuk tidak menuntut ilmu, yang diperlukan hanyalahkemahuansupaya berkemampuan.
Mahu dan mampu.
Rehat jap, pas jeling kat MATLAB, :)
Alhamdulilah takleh buat... test pagi tadi, 20/3 Tissue Mechanics.
Mahu ke tak mahu nih? Mampu?
Cita-cita besar, langkah pendek.
-Pj-

Brain Cell and the Universe??

Image
Is a Brain Cell is the Same as the Universe?
Copied from here

Dalam kelas semalam ada sentuh pasal nih, cam menarik gak. :))



Physicists discover that the structure of a brain cell is the same as the entire universe.

Mark Miller, a doctoral student at Brandeis University, is researching how particular types of neurons in the brain are connected to one another. By staining thin slices of mouse's brain, he can identify the connections visually.The image above shows three neuron cells on the left ( two red and one yellow) and their connections.

An international group of astrophysicists used a computer stimulation last year to recreate how the universe grew and evolved. The stimulation image above is a snapshot of the present universe that features a large cluster of galaxies (bright yellow) surrounded by thousands of stars glaxies and dark matter.


And I found interested with one of the reader's comment:

"What an amazing comparison... I found it interesting and thought provokin…

Kutub utara Kutub selatan

Dulu aku sangka bila aku jadi utara,
kaulah selatannya.
We attract each other.
Cepat bergabung.
Yang lemah, kita kuatkan.
Yang susah, sama-sama kita mudahkan.
Yang lambat, kita cepat-cepatkan.
John Gray kata, "They spend a lot of time supporting, helping, nurturing one another."

Tapi lain pula sekarang.
cam ada barrier antara kita
macam we repel each other.
Tertanya-tanya adakah kau berubah jadi selatan
atau aku yang berubah jadi utara?

Errr.........

Ada orang tanya, "Rindu masa blaja dulu ke?"
Terus teringat zaman muda-muda. *Uiks, da tua. :p*

Kalau dulu breakfast sama-sama, buat assignment sama-sama, stay up sama-sama, study sama-sama,
tapi sekarang tak lagi. kehidupan dah lain. Status pun dah berbeza. Heh.

Rasanya tiada siapa-siapa yang bertukar jadi utara or selatan,
cuma masing-masing terattract dengan magnet yang berbeza. Medan magnet yang terdekat.
Kerana kita berbeza tempat, suasana, dan juga career.

Erm, sket-sket de rindulah jugak.hu~ :)

ps: wpun kini di P…

Janji melayu?

Incredible Club
MEETING MINUTES Tuesday, 11 Mac, 2011 9:30 a.m. - 11:30 a.m.
DISCUSSION SESSION
Members in attendance: Khadijah, Aisyah, Fatimah, Hafsah, Asma, Halimah, Sumayyah, Nusaibah, Aminah
Members unable to attend: Liyana, Zainab
Latecomer (s): Liyana
Secretary: Asiah


The Discussion Session started at 10:05 am. 

Agenda:

Problems? (solution)
Task? (update)
Preparation? (done?)
Next meeting? (Date/Time)

The Discussion Session ended at 12.15pm.

*/

//

Teringat satu cerita ni time cuti sekolah. Adalah dua budak lelaki nih nak buli seorang budak laki nih. Yang tak tahannya seorang daripada pembuli tu ketua pengawas sekolah. Dahsyat-dahsyat. Suatu hari, lepas sekolah, mereka berdua nih berpakat nak kenakan budak tu. Jadi mereka menyorok di balik semak samun tempat kawasan budak baik tu dok lalu hari-hari. Semasa dorang duk tunggu tu,

Ketua pengawas : Kau kata dia selalu balik tuisyen kul3. Nape kau suh aku datang sini kul 3.10?
Si Barua : Biasalah boss, janji melayu. Nih pun dah nak ma…

Sana sini mendidik.

Image
Special Love.Type.Share issue : What are YOU waiting for?



 PUJIAN
"Sesiapa yang memujimu maka ketahuilah bahawa segala pujian itu berlaku adalah kerana pandainya Allah s.w.t. menyembunyikan keburukanmu. Maka kembalikanlah pujian itu kepada Zat yang telah menutup aibmu, bukannya kepada yang memujimu." Syeikh Ibn Ata'illah [Solusi Isu:29, Page:35] 


CEMERLANG
Ada satu benda lagi nak share, dah dua kali dengar benda nih; Pertama daripada pelajar cemerlang stpm baru-baru nih (kaca TV). Kedua daripada classmate yang cemerlang resultnya last semester. Rahsia cemerlang : Hanya peruntukkan dua jam setiap hari untuk study. Tapi kena konsistenlah kan? Istiqamah! :) & fokus habis-habisan time tu.
Oh, hari-hari 2 jam je rupanya. Ermm..


UJIAN Erm..satu lagi nak share. Macam buat diri terfikir apabila dengar seseorang berkata begini:
"Anggap ujian itu sebab Allah ingin mendidik kita, untuk jadi lebih baik, jadi seseorang. Dan satu lagi, dalam apa-apa perkara pun, ingat MATI. Bila ingat MATI,…

don't get trapped

Image

Merah.cair

"Waalaikumsalam." perlahan suara mengakhiri perbualan telefon.

Matanya segera menghadap pemandangan diluar jendela, mendung. Angin lembut terhembus mengusap muka. Sunyi. Hati terusik. Angin makin kuat. Paper Midterm Calculus2 atas meja dibiarkan terbang ditiup angin. Perlahan, pipi dibasahi air mata. Awan makin gelap.

Tarik nafas. Hembus perlahan. Sebak.

Waktu terasa perlahan berjalan. Membiarkan saja hatinya meluahkan perasaan ke dada langit. Ketika itu, hujan lebat diluar tingkap tempias ke dalam. Basah.

'Ternyata ini bukan masanya untuk mengatakan tidak. Bukan.'
'Tak boleh. Tak boleh tidak. Never say NO.'

"Minta tolong ajar eh kak, Calculus. Maaflah menyusahkan akak. Saya tak tau nak minta tolong kat sape lagi nih. Kejap lagi saya datang bilik ye."

'Calculus2 tak semudah Calculus.'
Mata menoleh ke lantai. Terpampang jelas markah yang tak cukup separuh itu.

Tangan mengusap pipi.

'Eh, apa nih. Final kan ada, score la nanti. Belum terlewat …