Posts

Showing posts from July, 2011

Lawan!

Image
Satu kelainan dalam hati.
Permulaan kepada ketamakan dan kepuasan!
Ha ha!
Tamak kepada ilmu.
Tapi kepuasan tu belum maksimum lagi.

Terima kasih kepada hati yang ingin memupuk semangat minat membaca.
Jauh sekali untuk digelar bookworm atau bibliophile.
Kura-kura!
Tapi disebabkan masa berjalan, ilmu pun mesti berjalan. Biarlah merangkak pun.

Uniknya buku.
Kadang-kadang kita turut sama terjun dalam kandungan buku itu.
Menyelam, berenang-renang.
Walaupun dah tutup buku, ceritanya masih di mata, di kepala, di hati.
"Never ending story".
MenjadiInspirasi!

Ia mengajar manusia.
Bagaimana untuk menjadi seorang yang
berani,
penyayang,
penyabar,
berfikiran positif!

Singa yang dibela kambing memang sentiasa mengembek.
Apa yang ditunggu lagi, bila nak mengaummM!

Update kamus.
Putus asa
Malas
Lemah
Optimis!



















There is NO HARM if you try.
-Thisismylife-Berperangdaridalam-LAWAN!

Gerimis menyambut Ramadhan.

Image
Hujan turun, angin bertiup dingin. Bertiup menggoyangkan pokok. Tak perlu tanya pokok, dah boleh teka jawapannya. Sejuk. Basah bumi KL sejak akhir-akhir ini. Jerebu di KLCC pun semakin hilang. Alam seakan-akan merai, menyambut kedatangan anak bulan Ramadan. Jerebu dihati pun perlu cepat-cepat dipadamkan. Lena ditenggelami dunia.
Maaf,
kerana
aku...terlupa.



Maghrib Khamis Dibasuhnya baju Ampaian diluar jendela Berinjat kakinya Doakan rembulan
Keringkan jemuran Rindu hanya satu Esok solat Jumaat Ingin doa mengadu Diri yatim piatu
Malam pun larut Khan Younis terlena dipintu Belum pun subuh Api menyambar Lebur kaca jendela Maut berjerubuh Mayat masih disitu
Jari merah kecil Erat mengengam baju Basah airnya mandikan GAZA
Khan Younis doamu tulus Khan Younis Khan Younis
*Khan Younis, Iya


--Maaf, aku terlupa.
--Selamat Menyambut Ramadan, Palestin..
usai menonton kembara palestin, 106.
--jom, Palestin bumi para anbia, 106, 1830!

Matematik dulu, baru kimia.

Ada satu benda yang paling aku ingat dalam seminar hari itu, bila presenter tu tanya;

"What is the language of engineering?"

Err.

"It is Mathematics."

Ahh.

Rasanya, Mathematics = Formula.

Kalau kita tunjuk any of the Mathematics formula di US ke, Mesir ke, Jepun ke atau hingga ke hujung dunia sekali pun, tentu ada yang faham, at least ada yang pernah tengok walaupun kita tegar menggunakan Bahasa Melayu sebagai medium perantara. Pernah presenter dari Jepun hari itu present dengan slang Jenglish (Jepun + English; suka hati je). Walaupun tak faham apa dia cakap tapi slide power point dia in English; maknanya slide = Mathematics. 

Apa yang penting ialah mesej itu sampai walaupun yang seorang pelat timur, yang seorang lagi pelat barat. Mathematics saves the day!

Dan, lepas dah jumpa Mathematics, barulah ada "Chemistry" kan?

Sebab kalau ada yang tak kena dengan formulanya, confirm reaction takkan berlaku.



dan, Strategi lagi!
*Hiduplebihteraturdenganstrategi(…

tunjuk dia tanpa henti

Ini bumi Allah
bukan ciptaan aku, dia atau kamu.

tak tahu kenapa
tak jauh
kiri kanan depan belakang
terasa aman
tapi terselit halus prejudis dalaman
bahaya nih, bila pendam dalam

putih, kuning, biru, merah
pandang diri tapi jari telunjuk berlari
tunjuk dia tanpa henti

istimewa pagi ini
terjumpa terserempak lagi
sesuatu yang pernah terjeling dulu
tapi ahh, buat tak tahu
baru kini aku tahu
empathy itu wujud, perlu!

bukan kerana aku melayu
tapi kerana ini bumi Allah
bukan ciptaan aku, dia dan juga kamu

disitu dan disini
ternyata aku terperangkap sendiri
perlu serious melakar strategi!


"Rupa-rupanya dari pandangan mereka, orang Cina hanya mengaut keuntungan dan mengutamakan keuntungan sahaja. Jadi mereka amat gembira apabila ternampak dua tiga wajah orang Cina."
"EQ pemuda Melayu lebih tinggi daripada orang Cina kali ini, memang cukup kelayakannya untuk berkata sedemikian."

"Lebih-lebih lagi, kawan saya dalam Facebook rata-ratanya menceritakan pengalaman bagaimana s…