Posts

Showing posts from July, 2016

La petite

Image
Lyon, France
10-13th July 2016
la petite yna

Ramadhan di London?

Image
Nak tulis tentang ni dah lama, dipendam-pendam. Akhirnya dapat juga curi-curi masa untuk menulis. Kalau ber-Ramadhan di London, nak iftar dimana? Aku hanya boleh cadangkan 3 tempat sebab ini sahaja tempat yang aku selalu pergi.
1. Central London Mosque (info lanjut : http://www.iccuk.org/) jemaah (pelbagai)ada iftar free : nasi beriani (macam biasa selera orang sini) + sebiji buah + sebotol mineralada terawihimam (tempatan)boleh iktikaf (lepas subuh kena balik, sebab masjid tutup- tak pasti kalau malam selain 10 malam terakhir boleh iktikaf ke tak, cek website ya.)
*tahun ni pergi sini waktu 27 malam Ramadhan, macam pergi buat umrah, penuuuuuh sangat (sila rujuk gambar). Siap ada yang solat kat luar masjid lagi, sejuk-sejuk tu. Nasib baik sempat datang awal, pukul 8pm macam tu (maghrib 9 lebih), dapatlah cop tempat duduk kat bahagian atas jemaah wanita (iftar+terawih+qiam+sahur+subuh = semua kat tempat yang sama; phew!). Ada dewan luas juga di bahagian bawah tanah untuk wanita. Luas, …