Posts

Showing posts from January, 2017

sederhana.

dengan membawa "hati" itu sederhana.

hari-hari yang kita lalui ini kadang-kadang kita lupa untuk membawa "hati" bersama. Hati yang niat baik-baik keranaNya.

kita makan, kita minum, kita tidur, kita pergi ziarah rumah kawan, kita baca, kita like post kawan di laman sosial, kita masak, kita memberi nasihat, kita menerima nasihat, kita marah, kita senyum, kita memberi salam pada orang di kaki lima dan sebagainya.

segala aktiviti ini kalau kita bawa "hati" bersama, bagiku ianya sesuatu yang sederhana. kita menjadi orang yang lebih berpada. makan pun berhenti sebelum kenyang, minum perlahan-lahan, tidur tak berlebihan, berborak bersenda dengan kawan berpada-pada, menghadapi kesulitan dalam setiap perkara (eg pelajaran) dengan berfikiran positif, bersangka baik dengan Tuhan. nasihat kerana sayang kawan, rendahkan ego apabila dinasihati, dan sebagainya. nikmat dan "kelazatan"nya itu lebih terasa.

semua perkara yang dilalui bersama "hati" itu …

berapakah berat Azam?

a : wah, dah siap orderkan aku hot choc. terbaik!
b : kata kawan sejati. (senyum)
a : haha. ha.. ada apa nak jumpa ni?
b:  saja. tahun lepas kan tak sempat jumpa. sempena tahun baru ni, saja nak jumpa, borak-borak. borak... pasal azam ke apa.
a : ohh okay. so, siapa Azam? (dahi dikerut)

kes berat.

selamat tahun baru!
apakah azammu?


kata dia.

aku : kadang-kadang aku tak percaya pada diri.
dia : tak perlu.
aku : huh?
dia : yang penting selalu percaya pada Dia.


#monolog.

cepat kau pergi.

aku : cepat betul kau pergi, matahari. belum sempat aku merasa bahang.
matahari : waktu inilah sesuai untuk berpuasa. kadang-kadang peluang hanya sekali.
aku : ayat terakhir tu deep, matahari.

matahari mula beransur pergi.
aku pula mula makan nasi lauk kari.

kari ayam semalam.
hangat.

:)


subuh: 0625 maghrib: 1610
05012017
0734